Topraksız Kültür Forum
Toprak olmadan çilek ve domates üretiliyor - Yazdırılabilir Sürüm

+- Topraksız Kültür Forum (http://www.topraksizkultur.com/forum)
+-- Forum: Topraksız Tarım Hakkında Literatür (/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Forum: Topraksız Tarım Haberleri (Gazete, Dergi, İnternet) Fuarlar (/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Konu: Toprak olmadan çilek ve domates üretiliyor (/showthread.php?tid=56)


Toprak olmadan çilek ve domates üretiliyor - soilless - 16-01-2010 01:55 PM

Toprak olmadan çilek de, domates de üretiliyor...

[Resim: 2732005234dom.jpg]

Besinle zenginleştirilmiş akan su veya katı ortamda yetiştirme tekniğiyle, geleneksel seracılıktan üç kat fazla ürün elde ediliyor. Böyle bir sera kurmanın ortalama metrekare maliyeti 50 YTL (27.3.2005)

Ahmet Destici

"Bir avuç toprağın olsun eker biçer karnını doyurursun" diyen eskiler bu habere ne der bilinmez ama, artık bir avuç toprak olmadan değil karnını doyurmak domates, biber, salatalık, marul, kavun, çilek ya da aklınıza ne gelirse üreterek para kazanmak mümkün.
Hollanda, İspanya, İngiltere gibi seracılıkta çok ileri ülkelerin uzun yıllardır uyguladığı topraksız üretim ülkemizde de yayılıyor. Türkiye'de 2000 yılında 20 hektar olan topraksız tarım yapılan sera alanının 2004'de 80 hektara çıktığı tahmin ediliyor. Ürünlerin toprak yerine besin ile zenginleştirilmiş akan suyun veya katı ortam içinde yetiştirilme tekniğine topraksız tarım deniliyor. Akan suyun içinde yetiştirme tekniği diğer sistemlere göre yüzde 40 gübre, yüzde 20 su tasarrufu sağlamasına rağmen ülkemizde henüz yaygın değil.
Bunun sebebi teknolojik altyapının daha zor kurulması ve bu konuda destek verecek kişi veya kuruluşların olmaması. İngiltere bu sistemi seralarında yüzde 95 oranında uygulanan en ileri ülkelerden biri. Buna karşın ülkemizde katı ortamda yetiştiricilik en çok kullanılan teknik.
Bu teknikte toprak yerine perlit, pomza, kokopit, kaya yünü gibi suyu tutan malzemeler kullanılıyor. Bu malzemeler uzun saksılar içine konuluyor ve ürün bu saksıların içine dikiliyor. Ürünlerin ve genel olarak seranın su, gübre, hava, hastalık gibi kontrolleri ise bilgisayarla yapılıyor.

Kaliteli ve fazla ürün
Topraksız üretimin geleneksel seracılıktan en büyük farkı elde edilen ürünün yaklaşık üç kattan daha fazla ve dayanıklı olması. Bu artışın sebebi ise üretimin kontrollü olarak yapılması. Ürünün istediği ve bilimsel olarak belirlenen su, besin ve ısı değerleri kapalı bir sistem olan serada kontrollü şekilde veriliyor.
Topraksız sera yatırımının geleneksel seracılığa göre daha pahalı olmasına karşın üretim maliyetleri çok düşük. Topraksız üretim plastik ve cam seralarda olmak üzere iki tipte yapılabiliyor.
Sektör uzmanları cam seraların üretim için daha uygun olduğu görüşünde. Yatırım maliyetleri ise metrekare başına 50 YTL'den başlıyor. Anahtar teslimi sera kuran Teknoser firmasından yüksek ziraat mühendisi Dr. Timur Küçük iyi bir yatırım için metrekare fiyatlarının plastik seralar için 45, cam seralar içinse 60 euro civarında olduğunu belirtiyor.
Dr. Küçük "Bir dönüm tam kontrollü cam seradan bir kerede 60 - 70 ton ürün elde edilirken klasik seralarda bu rakam en fazla 20 ton olur" diyor. Ayrıca elde edilen ürünün kaliteli olmasından dolayı daha fazla fiyata satıldığını da vurgulayan Küçük "Yatırımların geri dönüş süresi ortalama dört yıl olarak hesaplanıyor. Ancak aynı yıl fiyatlara bağlı olarak kârâ geçen işletmeler de var. Genel olarak geri dönüş süresini iki yıl olarak söyleyebiliriz" diyor.

Ekipman nerden bulunur?

Seratek: 0242 312 12 88
http://www.seratek.com.
Teknoser: 0232 257 71 83
http://www.teknoser.web.tr
Tartes: 0232 251 46 06
http://www.tartes.com.tr
Gürkanlar: 0242 887 99 29
http://www.gurkanlar.com
Troser: 0242 339 00 74
http://www.troser.com.tr
Greensera: 0322 515 85 44
http://www.ceylanlar.com.tr

Sıcak iklimde yatırım maliyeti düşüyor

Antalya Kalkan yakınlarında da domates üretimi yapan Sarıdelen Seracılık ortaklarından Mesut Murat Yücel topraksız tarım ürünlerinin Avrupa'da çok rağbet gördüğünü bunun yakında ülkemizde yaşanacağını söylüyor. Şu anda seralarını büyütmek için çalıştıklarını belirten Yücel: "Tüketici artan sağlık bilinciyle artık sağlıklı ürünler yemek istiyor. Maalesef geleneksel seracılık teknik açıdan buna cevap verebilecek durumda değil. Bu ürünlere talep yakında çok artacak. Bugün bile büyük sebze alıcıları bu ürünlere daha fazla para ödüyor" diyor. Yücel topraksız tarımın iyi bir yatırım fırsatı olduğunu belirterek girişimcilere bir de uyarı da bulunuyor: "Üretim gerekli koşullarda her yerde olur. Fakat ülkemizde e-nerji çok pahalı . Bu nedenle yatırımın sıcak bölgeler veya jeotermal enerjinin bulunduğu yerlerde kurulması maliyeti düşürür."

Toprak olmayınca ilaç, hastalık ve zararlı yok

Toprak dezenfeksiyonunu ortadan kaldırıyor. Bunun için kullanılan ve ürüne zarar veren ilaçlar kullanılmıyor.

Sera bilgisayarla sürekli kontrol altında tutulduğundan hastalık ve zararlılar görülmüyor.

Toprak olmadığı için seralarda büyük işgücü ve harcama gerektiren toprak işleme, yıkama, dezenfekte etme ve gübrelemeye gerek kalmıyor.

Topraksız üretilen ürünler daha kaliteli olduğu için satış fiyatları ve ihraç şansı yüksek.

Ürünler organik tarım ve klasik seralarlarda üretilenlere göre yüzde 50 daha fazla vitamin içeriyor.

Yatırım maliyetleri klasik yönteme göre daha yüksek ancak üretim maliyetleri çok düşük.

Ürünler AB normlarına uygun oluyor.

Ürünler AB'ye yapılacak ihracat için 2007'den itibaren gerekli Eurepgap sertifikasına uygun.

Dış Leasing'den KOBİ'lere uzun vadeli yatırım kredisi

Dış Leasing KOBİ'lere bir milyon euroya kadar kredi veriyor. 250 kişinin altında çalışan sayısına sahip KOBİ'ler tarafından kullanılabilecek kredi 72 aya kadar vadeli olacak.
Avrupa Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası işbirliği ile verilen KOBİ kredisi Dış Leasing tarafından kullandırılacak. KOBİ'lerin sabit yatırımlarında kullanılabilecek kredi 20 bin eurodan bir milyon euro kadar çıkabiliyor. Ödemeler aylık olabileceği gibi isteğe bağlı olarak üç ya da altı ayda bir eşit taksitler halinde de yapılabiliyor. Kredi için tüm Dış Leasing şubelerine başvurabileceğini belirten Dış Leasing Genel Müdürü Pelin Kubilay, "Biz sektörümüzde esas büyümesi gereken pazarın KOBİ'ler olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle sunduğumuz ürünlerle KOBİ'lerin leasing hizmetlerinden daha fazla yararlanmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Yeni kredimizi de bu hedefi göz önünde bulundurarak oluşturduk' dedi.

http://kariyerim.milliyet.com.tr/detay.asp?id=325


RE: Toprak olmadan çilek ve domates üretiliyor - soilless - 16-01-2010 02:00 PM

Kıraç alanlara topraksız sera

HARRAN Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, `Topraksız Kültür Yetiştiriciliği` projesi kapsamında `topraksız seracılık` uygulamasına başladı. Proje ile verimli toprakta sera kurmak yerine taçlı çoraklaşmış ve tarıma elverişli olmayan alanları seralaştırıp verimli ürün elde ediliyor. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kampüs alanında beş bin metrekare alan üzerine kurulan serada iki yıldır kiraz, domates, salatalık, biber, marul ve süs bitkileri yetiştiriliyor.

YILDA ÜÇ ÜRÜN ALINIYOR

SERADA yapılan topraksız kültür yetiştiriciliğinde toprak yerine bitkilerin gövdelerine toprakta yer alan mineraller ve elementler konularak kaliteli ve hormonsuz ürün yetiştiriciliği yapılıyor. Isıtma yapılmadan güneş enerjisinden faydalanılarak ısıtılan serada, yılda üç kez ürün elde ediliyor. Projeyi yürüten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Profesör Doktor Yıldız Pakyürek, amaçlarının bölgede tarımda elverişli olmayan yerlerde bu tür seracılığı geliştirmek olduğunu vurguladı.

A. KADİR ÇELİK

http://www.tumgazeteler.com/?a=1856793
19.12.2006